Laboratorium

Fluor w Naszym Otoczeniu

Czy przy okazji ostatniej wizyty u higienistki nie przyszło wam kiedyś do głowy spytać o skuteczność fluorowania zębów? Osobiście nie mogliśmy powstrzymać się od sprawdzenia, czy popularne zabiegi fluoryzacji mają jakąś ciemną stronę. Przy okazji tych poszukiwań natknęliśmy się na interesujący materiał, traktujący o normach przyjmowania fluoru i dosyć dogłębnie badający negatywne skutki przekraczania tych standardów. Nie zaobserwowaliśmy aby podobne informacje były obecnie powszechnie dostępne. Wszystkich zainteresowanych fluorem zapraszamy do poniższego linka.

Link: http://www.macierz.org.pl

Konina na Europejskich Stołach

Pojawiły się nowe wątki w aferze z koniną dodawaną do produktów mięsnych w Europie. Tym razem stacje badawcze w Czechach wykryły w mięsie rakotwórczy antybiotyk, podawany koniom. Jako, że zdecydowana większość koniny produkowana jest w Polskich ubojniach, możesz zrobić dwie bardzo proste rzeczy, aby poprawić jakość produktów spożywczych. Domagaj się szczegółowych informacji o składzie produktu od swojego dostawcy, napisz do odpowiednich służb z prośbą o udostępnienie wyników kontroli mięsa w Twojej okolicy. Tylko dzięki Twojemu zainteresowaniu jakość sprzedawanych produktów może być zgodna z deklaracjami.

Uprawy GMO

Rośliny modyfikowane genetycznie to pewnie przyszłość na naszych talerzach. Niestety naukowcy, których badania nie są opłacane przez koncerny produkujące zmodyfikowane ziarna, przestrzegają przed pośpiechem i możliwymi powikłaniami dla życia zdrowych komórek. Dlatego wiele krajów (w tym także dużych europejskich jak Niemcy, Francja, Włochy czy Grecja) wprowadziło zakaz uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych.

Niestety ludzie nie wiedzą zbyt dobrze na czym polega działanie GMO, a szkoda bo mogliby chcieć przyłączyć się do bijących na alarm niezależnych ekspertów. Cały problem można zobrazować na przykładzie hipotetycznego rolnika, który dzisiaj aby zebrać piękne, dorodne jabłka ze swojego sadu musi bronić je przed chorobami i szkodnikami stosując bardzo dużo środków chemicznych. Aby uwolnić rolnika od trosk o powodzenie oprysków, z pomocą rolnikowi przychodzi hipotetyczny producent toksycznej broni biologicznej, który mówi tak: – „Nie musisz się już o nic martwić, stosując opryski z naszej substancji wybijesz wszystkie żywe organizmy, aż do poziomu gleby.” Nasz hipotetyczny rolnik nie jest głupi i pyta – „Ok, ale skoro wybiję wszystko, to co ja będę zbierał z tej ziemi?”. Na to producent mówi: – „Słuchaj o to też już się nie martw, ponieważ wraz z tym środkiem sprzedamy Ci zmodyfikowane genetycznie ziarna, które są odporne na tą substancję.” – No to super! Odpowiada rolnik, ale wcale nie jest super, ponieważ hipotetyczny producent broni biologicznej nie informuje rolnika o drobnym szczególe, mianowicie takim, że kod genetyczny roślin, które rolnik będzie hodować, jest chroniony prawem patentowym i że pszczoły, które przenoszą ten pył na uprawy wszystkich sąsiadów mają generalnie w poważaniu owo prawo. Hipotetyczny producent nie informuje także konsumenta, czyli Ciebie drogi czytelniku o tym, że jego jabłko będzie wyprodukowane teraz w środowisku, które ma 8 razy więcej chemikaliów niż obecnie i że substancje te przenikają przez błony komórkowe pięknego, soczystego jabłka, które przeżyło tylko dlatego, że jest genetycznie zmodyfikowane aby przetrwać ten atak. O ile zatem drogi czytelniku sam nie zostałeś zmodyfikowany genetycznie, aby jeść toksyczne produkty, to powinieneś zadać sobie następujące pytanie: Co mogę zrobić aby krótkowzroczność ludzi, którzy odpowiadają za nasze zdrowie nie zniszczyła wszystkich upraw w tym kraju?

Takich odpowiedzi szukają ludzie, którzy coraz liczniej organizują się na demonstracjach.

Jeśli chcesz wyrazić swój sprzeciw i podpisać się pod petycją o wstrzymanie upraw GMO, możesz zrobić to osobiście pod Pałacem Prezydenckim w najbliższą niedzielę 16.12.2012 roku o godz. 13.00.

Chcesz wiedzieć więcej? Kliknij: www.wetodlagmo.pl

Polskie przypadki raka w 2009 roku.

Krótka Historia MOM

 To co znajduje się na naszym talerzu nie zawsze dostarcza nam siły i energii do życia. Pozna naszym wzrokiem odbywa się bowiem ostra walka o cięcie kosztów, której ofiarą staje się często zdrowie konsumenta. Poniżej przesyłamy link do artykułu, który tłumaczy historię jednego z frontu tej walki, a mianowicie MOM – Mięso Oddzielane Mechanicznie.

Link: http://www.dziennikpolski24.pl

Parowanie Rtęci

Wdychanie oparów rtęci może być bardzo niebezpieczne. Po obejrzeniu tego filmu, nie musisz już wierzyć na słowo. Przekonaj się, że wchodzenie w bezpośredni kontakt z niektórymi substancjami jest prostsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Kichanie w Zwolnionym Tempie

Zakrywanie ust to jeden z podstawowych przejawów kultury osobistej. Poniższy film tłumaczy powody takiego zachowania. Jeśli w Twoim towarzystwie jest osoba, która jeszcze nie opanowała tej sztuki, teraz już wiesz jak przekonać ją w półtorej minuty do zmiany zachowania.

Fragment Mikrootoczenia

Świat, który nas otacza jest pełny niespodzianek schowanych daleko pozna zasięgiem naszych zmysłów. Obejrzyj poniższy film aby odkryć ich część.

 Co można zrobić, aby uchronić się przed tymi zagrożeniami:

  • Upewnij się, że pijesz przegotowaną wodę (stojąca woda, jest doskonałym źródłem życia, także w mikroskali);
  • Unikaj spożywania posiłków na biurku, gdyż lawinowo zwiększy to liczbę znajdujących się na nim drobnoustrojów;
  • Zadbaj o  regularne robienie porządków w swoim otoczeniu. Jeśli masz uczulenie, upewnij się, że narzędzia których używasz są przyjazne dla alergików;
  • Pamiętaj, że nasz organizm ma nieustanny kontakt z mikroorganizmami, z których większość nie stanowi dla nas zagrożenia.